Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.
Hvis du har en lille hobby-kok gemt i maven, kender du helt sikkert til sous vide. Sous vide (udtales su viid) er en metode til at lave lækker, saftig og perfekt tilberedt mad ved hjælp af temperaturkontrol.
Kogt mad?
Kort sagt går sous vide ud på, at du tilbereder maden i et vandbad, hvor du kan styre temperaturen helt præcist. Men det betyder altså ikke, at du koger maden!
De fleste råvarer skal tilberedes ved relativt lave temperaturer – oksekød skal for eksempel kun have omkring 55 grader. Til gengæld skal kødet nogle gange have et par timer. Fordelen ved en sous vide er til gengæld, at temperaturen automatisk bliver reguleret, så du behøver ikke som sådan holde øje med maden.
Når maden er gennemstegt i sous viden – især kød – skal det en lynhurtig tur på panden for at få den lækre stegeskorpe, vi kender. Du kan enten krydre det inden, det kommer i sous viden, eller når det kommer på panden. Grøntsager har ikke som sådan brug for at komme på panden, men det giver en lækker skorpe at gøre det alligevel.
Vælg den rigtige type sous vide
Groft sagt skal du bruge to ting til sous vide: en termostat og et vandbad. Du kan enten investere i en komplet sous vide-maskine, der har det hele, eller en slags ”stav”, som du sætter i en stor gryde. Som regel er sidstnævnte billigst, og hvis du bare vil lære konceptet at kende og prøve dig frem, behøver du formentlig ikke investere i den komplette maskine.
Du kan blandt andet købe sous vide her.
Hvilken type indpakning skal du vælge?
Du skal selvfølgelig ikke tilberede maden direkte i vandbadet, så ud over en temperaturmåler, skal du bruge noget at tilberede maden i. Det mest almindelige er at bruge vakuumposer, som du lukker med en vakuumpakker. Du kan dog også bruge lynlåsposer, der kan tåle varmen eller andre typer genanvendelige poser. Det kan være en god idé at søge dig frem i forskellige fora og på madblogs på nettet for at finde den rigtige løsning til dig.